Selecteer een pagina

Lichaamshouding

Is het een volledig nieuwe gedachte? Nee het is voortschrijdend inzicht op systemen die al lang bekend zijn en waar legio verschillende stromingen in te volgen zijn.

Wat is er dan anders aan? Door pas op de plaats te maken en met zoveel mogelijk kennis van zaken, een logische gedachtegang uit te spreken waar weinig tegenin te brengen is.

Hoe weet ik dan dat ik voor het juiste kies? Tja, als ik daar het antwoord op had, dan zou iedereen deze mantra al volgen. Maar aangezien geen enkele mantra de volledige en exclusieve waarheid bevat, zal er uiteindelijk toch weer een aanvulling op komen. Wat prima past bij ons aanpassingsvermogen.

Feit is dat de natuur (en dus ook wij mensen) een ongelofelijk aanpassingsvermogen heeft. Dat aanpassingsvermogen zorgt ervoor dat wij überhaupt kunnen bestaan. Het zit in ons volledige systeem. Al onze cellen en genen zijn een toonbeeld van dat vermogen.

Griepvirus

Een mooi voorbeeld is een griepvirus. Per definitie is de vormgeving van een griepvirus van korte duur. Deze muteert onophoudelijk en ons immuunsysteem past zich onophoudelijk aan, zodat wij ons kunnen wapenen tegen deze griep. Maar waarom is dat dan? Dit onophoudelijke veranderen zorgt ervoor dat er altijd groei van kennis in ons complete ecosysteem is. Groei doet leven. En leven is waarom alles er is, én waarom wij hier zijn.

Oei zware kost als voorbode op de komende mantra. Gelukkig is de mantra zelf zeer lichtvoetig!

Ons lichaam gebruikt het aanpassingsvermogen om de status quo terug te brengen naar ‘te zijn zonder spanning’.

Als we griep krijgen, wordt tijdelijk een gedeelte van onze systemen stil gelegd. We kunnen niet meer helemaal functioneren zoals voorheen. Want het griepvirus dient eerst overwonnen te worden. Als het griepvirus is overwonnen, ontstaat er ontspanning en kan het lichaam weer doorgaan als vanouds.Duurzame lichaamseigen oplossing

 

Duurzame lichaamseigen oplossing

Bij elke vorm van stress en/of spanning op één van de systemen van ons lichaam, zal er iets worden stil gelegd. Totdat de stress of spanning is opgeheven. Deze stagnatie van de doorstroming ontstaat ook wanneer er een continue spanning is tijdens staan, lopen of rennen. Zonder doorstroming zal er in spieren verzuring ontstaan. Zonder doorstroming kan deze verzuring niet afgevoerd worden en zal de basis voor een complicatie zich kunnen gaan vormen. Dus om een duurzame lichaamseigen oplossing te bewerkstelligen heeft onze mantra het volgende ingrediënt nodig:

Zijn zonder spanning: sta zonder spanning, loop zonder spanning, ren zonder spanning.

Mantra:*

 • Sta zonder spanning

  • plaats 65% van je lichaamsgewicht op je hakken, 35% op je voorvoet

  • Knieën iets gebogen

  • Zorg dat je oren, schouders, heupen, in één lijn staan met je enkels

 • Loop en ren zonder spanning

  • Land met een onspannen enkel en dus met de voorvoet op de grond

  • Behoud de rechte lijn tussen je oren, schouders, heupen en enkels

De mantra is zo algemeen mogelijk gevormd. Om deze te kunnen personaliseren, is er individuele aanvulling nodig. Op blote voeten of op barefoot schoenen komt de mantra het beste tot zijn recht. Wilt u meer weten? Neem contact op voor een consult.

blote voeten

Als podoloog wil ik de weg naar mijn doel graag vullen en delen met uitleg, gedachtesprongen, ervaringen uit de praktijk en het dagelijks leven. Inzichten uit mijn opleiding op de Academie voor podologie, uitleg van o.a. Daniel E. Lieberman (Professor of Human Evolutionary Biology), Rob Salomonson (autodidact), Kasper van der Meulen (Mindlift) en Dr. John E. Sarno hebben al de basis opgeleverd die hier beschreven wordt. Maar zoals uitgelegd betekent het niet dat de mantra nooit meer aangepast of aangevuld dient te worden. Leven is wat we zoeken. Dus we blijven groeien. We spannen ons in om ontspanning te bereiken.

Mantra; bevrijding door beheersing van de geest. Behandel de mantra met het respect die het verdient.

*de inhoud van de mantra is gevormd door Rob Salomonson

Groeten,

Jan, van de voeten van Jan