Selecteer een pagina

Hardlopen. Hoe moet dat nou. Websites, Facebook, YouTube staat vol met meningen over hoe het nou moet. Heb ik er dan ook weer een mening over?

Ach, ons lichaam heeft een enorm aanpassingsvermogen en er zijn verschillende technieken die prima werken. Maar als iemand klachten ontwikkelt tijdens dat lopen, dan denk ik graag mee aan een oplossing. Wat ik vooral belangrijk acht is dat er een ontspannende methode wordt gebruikt om te lopen. Ontspannen zonder (teveel) eenzijdige druk op je lichaam, op plekken die daar niet voor zijn bedoeld. Maar ja, ontspannen hardlopen, dat is nog niet voor iedereen zo eenvoudig. Als ik in het ‘wild’ mensen zie hardlopen, dan ziet het er vaak maar vermoeiend uit.

In bovenstaand filmpje kijken we naar Tarahumara Luna die hier een ultramarathon loopt.

De Tarahumara zijn een volkje uit Mexico die daar in de Koperkloof canyons leven. Door gebrek aan wegen zijn ze genoodzaakt om van kinds af aan, hardlopend zich van het ene naar het ander gehucht te begeven. Vaak over afstanden van tientallen kilometers. Ook hebben ze een balspel ontwikkeld waarmee ze met een soort van voetbal spelenderwijs in een groepje over paden naar boven rennen, de bal voor zich uit schietend. Dit rennen doen ze vooral op zelfgemaakte sandalen die ze uit oude autobanden snijden en met een veter om hun voeten binden. Wel zo veilig tegen scherpe stenen en vooral tegen de stekels van de vele cactussen! 

Wat in het filmpje direct opvalt is die ontspannen manier van lopen. Als je naar zijn voeten kijkt, zie je steeds de onderkant van zijn zolen. Dit betekent dat hij zijn enkels ontspant tijdens het lopen. Zeer belangrijke techniek. Vooral veel naar kijken, dan helpen je spiegelneuronen om de techniek te leren!

Credits voor het filmpje zijn voor Barefoot Ted die zijn Luna sandalen, www.lunasandals.com heeft gebaseerd op de sandalen van Tarahumara Luna. Je kunt er alles over lezen in het boek ‘Born to Run’ van Christopher Mcdougall.

Naast blote voeten zijn Barefoot- of minimalistische schoenen zijn ook zeer geschikt om op hard te lopen. Kijk maar eens op www.5fingers.nl of op www.trekbarefoot.nl 

Heb je klachten aan je bewegingsapparaat? Problemen met je lichaamshouding? Pijn bij het lopen of staan aan je voeten, knieën, heupen, rug of nek? Neem dan contact op voor een consult. Dan gaan we samen op zoek naar de oorzaak en probeer ik met duurzame lichaamseigen oplossingen te helpen.